Takk til «Løypegutten» Jan Holden

Jan Holden (75) kom til Ustaoset i 2002, og har vært kjent i snart 20 år som «Løypegutten» på Ustaoset. Han har hver vinter kjørt vår Tråkkemaskin, og vi har våknet til trikkeskinne skiløyper i vårt fantastiske skiparadis Ustaoset. Nå har tiden kommet da hans kone Berit og Jan har bestemt seg å flytte til Notodden i nybygget hus. Jan kjører løyper til 1. februar 2022, og Ustaoset Vel søker nå etter hans etterfølger.

Jan kom hit med solid erfaring med gravemaskiner, hjullastere og lastebiler.

Tråkkemaskinene i disse 20 årene har utviklet seg, og det har også kravene fra de som går i skiløypene. Fra enkle spor til doble spor, klassiske spor samt brede traseer for skøyting, kravene øker hele tiden. Nå møter Jan spaserende i løypene, gående med barnevogner, samt cross- og elsykler.

For å trives i denne jobben bør man elske naturen og hva den har å by på.

Vi boltrer oss på Ustaoset i over 1.000 m høyde, og få andre steder i Norge har slike utfordringer som oss med å lage skiløyper. På sekunder skifter det fra vindstille og sol, til storm og fykende snøvær.

Fra sikt til Folgefonna til at man ikke ser neste staur på 20 meters avstand. Dette krever masse fra en som ferdes i 6 måneder vinterstid med en kostbar tråkkemaskin. Jan har opplevd de flotteste solskinnsdager samt orkan oppe på vidda.

Jans har sett mere dyr langs løypene enn noen annen av oss. Kaklende ryper overalt, hare og rev, elg og reinsdyr, jerv og kongeørn på 5 m avstand, og masser av bikkjer. Rev som løp etter hare, mens kongeørnen hang over i luften, samt kongeørnen som tok rype i luften. Alle disse natur opplevelser har gitt Jan en stor glede og berikelse i hans jobb på vidda.

Jan har også hjulpet fullstendig utmattende skigåere som har fått skyss hjem til hytta. Dog glemmer han ikke skigåeren som har nesten kjørte på i en forferdelig storm med elendig sikt. Han hadde pulk med lite barn i, men han insisterte på å gå hjem, og vinket Jan videre.

Jan forteller at han bare møter snille og positive folk i løypene, noen klapper når han kjører forbi dem, og noen bukker med lua i hånden i ærbødighet og takknemlighet. Det varmer hans hjerte.

Jan begynner ofte jobben ved 3-4 tiden om natten slik at sporene ligger klare for oss når vi skal ut ved 10-11 tiden.

Tror aldri Jan har fått noen klager, dog er det mange som ikke skjønner at han er ute og kjører løyper når det blåser mye. Det er for å lage såle og kanter slik at snøen blåser INN i traseen, og vi får finere spor, samt å forhindre at det bygger seg opp for store skavler.

Jan har flere ganger påpekt hundeskit i ski trassen. Han oppfordrer alle til å vippe skiten ut av traseen med skituppen eller en lekespade. Blir det liggende i traseen smører tråkkemaskinen dette utover i hele sporet. Eller ta det i en hundepose, og ta det med HJEM !

Utfordringene i denne jobben er mange. Man må kjenne terrenget, og vite hvor det er steiner som stikker opp, hvor går små- og store bekker, hvor er det vann og myr. Alt dette har Jan markert i GPS i våre 90 km skiløyper med 3.500 staur hver 20. meter. Er man ikke oppmerksom på hva som kan dukke opp i sporet så kan fort skade oppstå på belter og drivaksel.

Det skal mye til om vi finner en kloning av Jan Holden. Som et eksempel kan nevnes at han på sin 70 års dag kjørte 400 km tur/retur Vingrom for å hente en del til maskinen, og derved kansellerte sin egen festmiddag på kvelden, slik at vi skiløpere våknet til nypreparerte skiløyper dagen etter. Han har heller ikke spist julefrokost sammen med Berit på 20 år da han har kjørt tråkkemaskin 1. juledag !

Slik er ærekjære og pliktoppfyllende Jan, og vi medlemmer i Ustaoset Vel takker Jan for hans mangeårige innsats i vårt ski eldorado.

Tusen takk JAN fra oss alle, men vi har deg jo til 1. februar 2022.

Lykke til videre på Notodden, det har vært en sann glede å arbeide med deg Jan og du vil bli savnet.

Du er alltid velkommen tilbake til Ustaoset.

 

Karsten Bruusgaard

Forrige innlegg
Detaljregulering for Karivollen – offentlig ettersyn
Neste innlegg
Anbefalte smitteverntiltak i Hol Kommune
keyboard_arrow_up